» Karate
Oorsprong
Kyokushinkai karate, Kyokushin karate of simpelweg Kyokushin is net zoals andere karatestijlen een van oorsprong japanse vechtkunst. De oprichter van de stijl is Masutatsu Oyama (Mas Oyama), ook wel Sosai Oyama.Kyokushinkai staat bekend als de hardste karatevorm. Het kenmerkt zich door gedisciplineerde en geestdriftige beoefening. De 'Fighting Spirit' wordt dan ook zeer hoog aangeschreven. Het gevecht zelf vormt het zwaartepunt van deze karatestijl.

Wedstrijden worden tot een bepaalde ‘graad’ met beschermers gehouden en daarboven zonder beschermers en vol contact, dat wil zeggen dat je elkaar gewoon mag raak schoppen en slaan) gehouden. Met strenge regels en vijf scheidsrechters per wedstrijd is het geoorloofd de tegenstander buiten gevecht te slaan of schoppen. Verboden technieken zijn echter schoppen naar het kruis, en stoten naar hoofd en hals.


Geschiedenis
Karate komt oorspronkelijk uit India. Via China is de vechtsport uiteindelijk terecht gekomen op Okinawa. Daar leefde Gichin Funakoski.
Funakoshi reisde in 1916 naar Japan en introduceerde daar de vechtsport karate.
Een van Funakoshi's leerlingen was Masutatsu Oyama (1923-1994).

Masutatsu Oyama werd geboren in Korea en verhuisde in 1935 naar Japan. Na de tweede wereldoorlog trainde Mas Oyama bij So Nei Chu. Masutatsu Oyama inspireerde Mas Oyama om zich 14 maanden in de bergen (onder andere de berg; kiyozumi, naar deze berg is ook de sportschool in middelharnis vernoemd) terug te trekken en alleen maar te mediteren over karate. Masutatsu Oyama was toen al ver in de sport gevorderd, hij had de zwarte band en al de 4e dan.
Hij had zich ook al in diverse andere vormen van vechten gespecialiseert, kon hij tijdens deze periode de sterke punten van al deze stijlen met elkaar verweven om zo tot een meer effectieve manier van vechten te komen. In 1947 bleek hij daarmee onoverwinnelijk en won de Eerste Open Japanse Kampioenschappen. Na een tweede periode (18 maanden) van afzondering, op de berg Kiyozumi, besloot Masutatsu Oyama zijn leven aan het karate te wijden en begon in 1951 zijn eigen karatestijl, het Kyokushin karate.

Masutatsu Oyama overleed op 26 april 1994.
De opvolger is Kancho Shokai Matsui (8e dan), die persoonlijk benoemd is door Masutatsu Oyama. Matsui is geboren in 1963 en begon met karate op 13 jarige leeftijd.
Door zijn bijzondere prestaties op toernooien noemde Masutatsu Oyama Matsui een echte kampioen. In 1985, op 22 jarige leeftijd, won hij de 12e All Japan Open Tournament en in 1986 won hij de 13e All Japan Open Tournament. Ook voerde hij in dat jaar de 100-man kumite test uit, met het hoogste percentage knockdowns en overwinningen. In 1987 won hij het 4e World Open Karate Tournament.
Verschillende termen uit deze sport:
Kyokushinkai Karate betekent: Discipline, Doorzetten, Respect, Zelfvertrouwen en Weer- baarheid.

Kyokushin kai
Kyoku betekent het uiterste.
Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen door door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken.

Shin betekent de waarheid.
Dit betekent dat je alleen met discipline en goede mentaliteit dit kan bereiken.

Kai betekent samenwerken.
Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt.

Kata.
Een kata is een gedetailleerde reeks vooraf vastgestelde oefeningen in zelfverdediging, meestal tegen denkbeeldige aanvallers, die kan bestaan uit tientallen zeer uiteenlopende bewegingen en technieken. Het voornaamste doel van de kata is, om deze technieken uitvoerig te oefenen. Verder leert men een goede houding en balans door het uitvoeren van kata.

Szeeza zitten.
Dit doe je voor dat je met de training begint, je gaat hiermee achterelkaar zitten. Eerst de hoge banden naast elkaar dan de lagere tot je bij de witte komt. Je gaat dan op je knieën zitten, en zorgt er voor dat tussen je knieën ongeveer twee vuisten kunnen. Je (gebalde) vuisten zet je op je bovenbeen. En als iedereen zit, zegt iemand met een hoge band (meestal een bruine), ‘mokuso’, dat betekent dat je je ogen dicht moet doen. Je kunt je dan voorbereiden op de training (mokuso betekent letterlijk; zonder gedachten). Na een paar tellen wordt er weer gezegd ‘mokuso yame’, dat betekent dat je je ogen open doet. Daarna groet je de leraar, hierbij zeg je ‘osu’.

Spelbedoeling
Bij karate wordt je verschillende dingen bijgebracht, je leert respect te krijgen voor een ander doordat iedereen in de dojo (plaats waar karate wordt beoefend) gelijk is.
Je leert doorzetten en samenwerken met elkaar, en je leert je zelf te verweren in benarde situaties. Maar dit kun je niet gelijk, daarvoor heb je discipline nodig maar ook dat wordt je bijgebracht.

Het is dan ook belangrijk dat je een goede conditie hebt, daarvoor kun je zelf trainen maar ook in de dojo wordt daar vaak voor geoefend.
Zo zie je maar dat je niet alleen leert vechten, als iemand je een keer een duw geeft op straat is het dan ook niet te bedoeling dat je gelijk gaat vechten. Maar je moet jezelf kunnen beheersen.

Materiaal
De kleding bestaat uit een stevige, soepele stof. Je kunt daardoor goed je bewegingen maken zonder dat je uit je pak scheurt. Je band dient om je jas dicht te houden, en daar kun je ook aan zien hoe ver je in de sport gevorderd bent. Je begint met wit, en je eindigt met zwart en daar tussen zitten nog verschillende kleuren; oranje, geel, blauw, groen en bruin.

Als je traint of aan een wedstrijd deelneemt loop je op blote voeten, zo kun je iemand niet zo snel een gebroken been of arm schoppen, en je traint ook beter je voeten.

Op het pak staan ook meestal verschillende Japanse teksten, dat is bij iedere karate tak verschillend, je hebt verschillende soorten karate.
De kleur van het pak is bij iedereen hetzelfde, dat komt omdat je dan kan zien dat iedereen in de ‘dojo’ (plaats waar wordt getraind) gelijk is.

Als bescherming heb je:
- scheenbeschermers
- bitje, alleen voor je bovenste kaak
- (boks)handschoenen

De kosten:
Lesgeld:
- t/m 17 jaar € 140,- p/j / € 39,- p/kw / € 14,- p/m
- vanaf 18 jaar € 190,- p/j / € 54,- p/kw / € 19,- p/m

pak:
+/- €60,-

scheenbeschermers:
€25,-

bit:
€3,-

bokshandschoenen:
€25,-

Dojo eed
Wij zullen ons lichamelijk en mentaal trainen om een sterke onwankelbare geest te krijgen.

Wij zullen de ware betekenis van het budo leren kennen, zodat we op het juiste moment waakzaam zijn.

Wij zullen met ware volharding een onbaatzuchtige geest ontwikkelen.

Wij zullen de regels van de hoffelijkheid in acht nemen, onze meerdere respecteren en ons onthouden van geweld.

Wij zullen ons geloof bewaren en nooit de ware deugd der nederigheid vergeten.

Wij zullen streven naar wijsheid en sterkte, zonder toe te geven aan andere verlangens.

Wij zullen ons leven lang door de discipline van het karate-do de weg van het Kyokushin beter leren begrijpen

(budo: betekent letterlijk ‘zelfoverwinning’)
[ terug... ]Omhoog

Eigen domeinnaam
Maak vrienden

Valentino rossi's M1U bent bezoeker nummer:

MoneyMiljonair

Karate school 'kiyozumi'


Copyright 2002-2018